4 recept van Ome Antoon
de_wolvenpagina017003.jpg
Familie recepten
de_wolvenpagina014002.jpg de_wolvenpagina014001.jpg
Omdat deze Wijd Vertakt enkele maanden later is uitgekomen dan gebruikelijk is, zijn bij wijze van uitzondering in dit nummer twee recepten opgenomen. Het onderstaande recept is van O. Antoon, en is een oud-Hollandsch Oudejaarsavond-recept. Liefhebbers kunnen komende jaarwisseling nog met dit recept aan de slag. Voor degenen die Wijd Vertakt later in handen krijgen: de redactie heeft zich laten vertellen dat ook op andere dagen het recept een lekkernij is. U hoeft niet te wachten tot eind december 2001!!! In de volgende Wijd Vertakt zult u van dit recept een recensie kunnen lezen.

Balkenbrij
Benodigdheden voor een schaal of bak.

1 stukje reuzel
1 eetlepel kaantjes
1 paplepel anijszaad
2 theelepeltjes rommelkruid
2 eetlepels suiker
50 gram rozijnen
50 gram krenten
200 a 250 gram boekweitmeel
snufje zout.

Bereiding:
Men neme 1 liter kooknat of water met een maggi-blokje, voeg daarbij: de kaantjes, krenten, rozijnen, suiker, rommelkruid en goed fijngewreven anijszaad.
Breng dit alles aan de kook en voeg onder voortdurend roeren met een houten spaan, de boekweitmeel toe.
Blijf roeren tot de spaan rechtop in de brij blijft staan.
Bestrooi een diepe schaal met boekweit meel en schep deze vol met balkenbrij, waarna men deze laat afkoelen.
Eet smakelijk!

De redactie heeft in de 'dikke' Van Dale de achtergrond van dit oude recept opgezocht. De oorsprong van het recept ligt in Gelderland, zodat we eigenlijk van een 'oud-Nederlandsch' recept moeten spreken. Als er op een boerderij een varken werd geslacht, was het eerste vlees dat werd gebruikt, bestemd voor de balkenbrij. Het gerecht ontleent zijn naam aan het gegeven dat de brij vroeger in een doek aan de balken werd gehangen, zodat het kon uitlekken. Met de kant-en-klare kaantjes die je tegenwoordig kunt kopen, is dat niet meer nodig.

O. Antoon: bedankt voor het insturen van dit recept.